Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

Een dag meelopen met een casemanager dementie

Gepubliceerd op: 21-07-2025

Franka, oud-kwaliteitsverpleegkundige en werkzaam als adviseur bij Vilans, liep onlangs een dag mee met Marion, casemanager jonge mensen met dementie bij Santé Partners. Franka is betrokken bij de landelijke Zorgstandaard Dementie. Daarom wilde ze graag meer weten over hoe veranderd gedrag eruit ziet bij mensen met dementie. Ook wilde ze weten hoe professionals hiermee omgaan.

In Franka's blog lees je hoe zij deze dag heeft ervaren en wat haar is opgevallen. De blog is interessant voor zorgprofessionals en beleidsmakers, omdat het laat zien wat casemanagers dagelijks meemaken tijdens huisbezoeken en gesprekken. 

‘Er is toch niks aan de hand?’

Het duurt even voor de deur opengaat bij het echtpaar van rond de 80. Mevrouw ontvangt ons gastvrij, rommelt met haar kettingen, lacht veel. Haar man zegt dat alles goed gaat. Maar onder de oppervlakte schuurt het. Casemanager Marion brengt voorzichtig het Wlz-traject ter sprake. Mevrouw raakt verward en reageert gespannen: 'Er is toch niks aan de hand?'. Marion legt uit dat het gaat om zorg op de achtergrond, voor als het misgaat.

Meneer en mevrouw lijken niet te beseffen dat de situatie ernstig is. Door de lichamelijke klachten van meneer en de dementie van mevrouw is hun situatie kwetsbaar. Inmiddels is het is al de tweede keer in 20 minuten dat we hetzelfde gesprek voeren. Mevrouw geeft elke keer dezelfde reactie, volgens haar is er niets aan de hand. Intussen blijkt dat meneer per ongeluk de ochtendmedicatie van zijn vrouw heeft ingenomen. Hij lacht het weg.

Meneer en mevrouw willen zelfstandig thuis blijven wonen, maar eigenlijk is dat niet verantwoord. De wijkverpleging, huisarts en specialist ouderengeneeskunde kijken mee, net als de dochter van meneer en mevrouw die bijspringt. Maar echt vooruitkijken lukt het echtpaar niet. Het laat vooral zien hoe kwetsbaar het antwoord 'alles gaat goed’ soms is.

Gedrag als signaal

Franka vertelt: 'Tijdens mijn meeloopdag zag ik verschillende vormen van veranderend gedrag bij dementie. Cliënten zijn ontwijkend, afwachtend, boos, emotieloos, of juist gespannen en onrustig.' Ze concludeert dat je als casemanager dementie veel kennis en vaardigheden nodig hebt om dit gedrag goed te begrijpen: 'Je moet observeren, doorvragen, meebewegen, duidelijkheid geven én ruimte bieden voor de emoties van de cliënt of naasten. Het is belangrijk om veranderd gedrag te zien als signaal en om overzicht te houden.'

Als casemanager dementie moet je observeren, doorvragen, meebewegen, duidelijkheid geven én ruimte bieden voor de emoties van de cliënt of naasten. 

Franka Dinnissen, adviseur kennismanagement bij Vilans

Verder lezen?

Lees de volledige blog van Franka op de website van Santé Partners