Naar hoofdinhoud Naar footer

Signalen en diagnose

Gepubliceerd op: 03-07-2025

Laatst bijgewerkt op: 03-07-2025

Veel mensen denken dat dementie alleen bij ouderen voorkomt. Maar ook mensen met een verstandelijke beperking kunnen dementie krijgen. Zij worden namelijk steeds ouder, net als andere Nederlanders. Bij hen zijn de eerste signalen van dementie soms anders dan bij anderen. Daarom wordt het niet altijd op tijd herkend. Op deze pagina lees je meer over het herkennen en vaststellen van dementie bij mensen met een verstandelijke beperking.

Herkennen van dementie bij iemand met een verstandelijke beperking

Het is goed om te weten wat de symptomen zijn van dementie, zodat je deze kunt vergelijken met de veranderingen die je aan iemand of iemands gedrag opmerkt. Bespreek de veranderingen die je hebt gezien met familie en andere zorgmedewerkers.

Op deze pagina vind je praktische tools die je verder op weg helpen bij het herkennen van dementie bij mensen met een verstandelijke beperking, zoals de folder Zie jij dat ik dementie heb?.

Diagnostisch hulpmiddel voor dementie bij mensen met (Z)EV(M)B

Dit diagnostisch hulpmiddel is ontwikkeld op basis van wetenschappelijk onderzoek. 

Het stellen van de juiste diagnose

Het stellen van de diagnose dementie is erg belangrijk, omdat het kan helpen bij de juiste behandeling. Het geeft zorgmedewerkers en familie meer inzicht in de veranderingen in bijvoorbeeld het gedrag, zodat zij beter begrijpen wat de oorzaak hiervan is. Dit helpt zorgprofessionals en mantelzorgers om de goede keuzes te maken voor de persoon met dementie, eventueel in overleg met familie en met de persoon zelf.

Rol informanten bij het stellen van diagnose

Hoe ernstiger de verstandelijke beperking, hoe lastiger het is om dementie vast te stellen. Bij het stellen van de diagnose wordt eerst gekeken of er lichamelijke oorzaken zijn voor de veranderingen, zoals een tekort aan vitamines of een trage schildklier. Bij het stellen van de diagnose zijn verschillende mensen betrokken, namelijk een arts, andere zorgprofessionals, begeleiders en mantelzorgers. Het is belangrijk om de juiste informant te gebruiken bij het vaststellen van veranderingen. Een informant is iemand die de persoon met verstandelijke beperking goed kent. Deze informant is in staat om veranderingen goed te herkennen en te signaleren.

Vragenlijst diagnose dementie bij mensen met een verstandelijke beperking

Bekijk de vragenlijsten diagnose dementie bij mensen met een verstandelijke beperking, die gebruikt kan worden om een diagnose te stellen. De vragenlijst bestaat uit 42 vragen en wordt ingevuld door een gedragsdeskundige samen met begeleiders en familieleden.