Krijg meer zicht op jouw regio
Laatst bijgewerkt op: 20-03-2024
Het is belangrijk dat je zicht hebt op de demografie binnen jouw regio. Wie woont hier? Dat is een stap om erachter te komen welke diversiteit er aan migratieachtergronden in jouw regio woont. En waar je mogelijk kunt verbeteren in het aanbod voor hen. Het kan een startpunt zijn om voor deze specifieke doelgroep - mensen met dementie met een migratieachtergrond- een cultuurspecifieke aanpak te ontwikkelen die aansluit bij specifieke behoeften.
- Verricht onderzoek naar de demografie in jouw regio en kijk hoeveel mensen met een migratieachtergrond in jouw regio wonen. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld de database van het CBS of de database van regiobeeld. Beide bronnen kun je op regionaal of wijkniveau data over de samenstelling van mensen bekijken.
- Kijk naar de samenstelling van migratieachtergronden op gemeente- en/of wijkniveau. Zo kun je zien of er in bepaalde wijken of buurten veel mensen met een migratieachtergrond wonen.
- Bekijk via Alzheimer Nederland de verschillende dementiemonitors per regio worden gemaakt. Zo krijg je beter inzicht in de gezondheidsverschillen en de landelijke trends rondom mensen met een dementie. Of bekijk de factsheet met feiten en cijfers rondom dementie bij mensen met een migratieachtergrond. Ook de website dementie in kaart heeft cijfers over achtergrondkenmerken van mensen met dementie.
Checkvragen
- Weet ik of ik iedereen bereik?
- Weet ik of in bepaalde wijken veel mensen met dezelfde migratieachtergrond wonen of juist verspreid over mijn regio?
- Heb ik een idee hoeveel het aantal mensen met dementie met een migratieachtergrond gaat groeien in mijn regio?
Interessant voor netwerkpartners
Voor organisaties actief binnen het netwerk dementie kan het ook interessant zijn om eens te kijken naar hoeveel mensen met dementie met een migratieachtergrond er zijn binnen de wijk.
- Via de database van het CBS kun je inzoomen op wijkniveau. Wie wonen er in de wijken?
- Een goede manier om voor jezelf en voor de organisaties meer zicht te krijgen op deze groep is door het contact te zoeken met de organisaties die zich hierop richten. Voor meer info zie deze pagina.
Checkvragen
- Weet het netwerk welke migrantengroepen in hun werkgebied wonen?
- Weet het netwerk hoe de migrantengroepen verspreid zijn over hun regio?
- Heeft het netwerk een idee hoeveel de groep gaat groeien in mijn regio?
Infographic: inclusieve dementiezorg en -ondersteuning voor mensen met dementie met een migratieachtergrond
Het vergt als professional extra aandacht en oplettendheid om in alle fasen van de zorgstandaard de zorg en ondersteuning voor mensen met een migratieachtergrond passend te maken. Maar waar begin je? Deze infographic biedt aanknopingspunten om als netwerkcoördinator te werken aan inclusieve dementiezorg en -ondersteuning in de regio.