29 januari 2024

Terugblik startbijeenkomst Mensen met een migratieachtergrond en dementie

Wist je dat ouderen met een migratieachtergrond wel drie keer zoveel kans hebben om dementie te krijgen dan mensen zonder een migratieachtergrond? Belangrijk dus om aandacht te hebben voor deze groeiende groep ouderen. Op 9 januari verdiepten daarom in de stand van zaken rondom cultuursensitieve dementiezorg. Dit deden we samen met Pharos, het expertisecentrum voor gezondheidsverschillen.

Tijdens deze bijeenkomsten werden ervaringen van netwerken en kennis over cultuursensitieve zorg gedeeld. We hebben een en ander voor jou bij elkaar gezet:

Goede voorbeelden gezocht!

Rondom het thema ‘mensen met een migratieachtergrond en dementie’ organiseren we 26 maart een ‘Goede Voorbeelden Markt’. Heb je een goed voorbeeld waarmee je collega’s kan inspireren? Deel het via f.dinnissen@vilans.nl onder vermelding van ‘ZSD goede voorbeelden’. Alvast bedankt!

Vervolg

Dit kwartaal blijven we je inspireren met informatie rondom dit migratiethema. Wil je op de hoogte blijven? Volg ons op LinkedIn of meld je aan voor onze nieuwsbrief. Kom ook naar een van de drie andere bijeenkomsten over dit thema!

Online intervisie | Hoe geef je vorm aan het thema migratie in je netwerk? 
Dinsdag 20 februari: 11:00 – 12:30 uur

Deze intervisiebijeenkomst is bedoeld voor netwerkcoördinatoren en casemanagers die zich met het thema migratie en samen willen nadenken over vraagstukken uit de praktijk.

Online vragenuurtje | ‘Hoe bereik je mensen met een migratieachtergrond?’ 
Donderdag 7 maart: 11:00 – 12:30 uur

Tijdens dit vragenuurtje geven we uitleg, informatie en tips over drie onderwerpen: het samenwerken met sleutelfiguren uit de gemeenschappen, het zelf starten en borgen van een groep sleutelpersonen binnen het netwerk en de vier bouwstenen voor bereiken en betrekken van sleutelpersonen. Daarnaast is er ruimte voor vragen.

Inspiratiebijeenkomst goede voorbeelden | Thema migratie
Dinsdag 26 maart: 13.00 – 16.00 uur in Utrecht

We inspireren je tijdens deze bijeenkomst graag hoe je binnen jouw netwerk aan de slag kunt met dit thema. Laat je verrassen door verschillende netwerken en methodieken en neem collega’s uit je eigen netwerk mee.

Foto: Jenneke Luijmes

Deel dit artikel

Meer nieuws

 • Foto van het Levensboek

  januari 29, 2024

  Levensboek voor mensen met dementie én migratieachtergrond

  Hoe leer je iemand met dementie en een migratieachtergrond beter kennen? Dementienetwerk Twente ontwikkelde in samenwerking met Pharos speciaal voor deze groep het levensboek. Getest door ...

 • januari 29, 2024

  Hulp bij aanvraag van maatwerktrajecten

  Regionale netwerken dementie kunnen bij DNN ondersteuning en begeleiding op maat aanvragen. Deze ‘maatwerktrajecten’ helpen netwerken bij het versnellen of verbeteren van projecten die bijdragen aan ...

 • Portretfoto

  januari 29, 2024

  Casemanagement: hoe organiseer jij het?

  Casemanagement is cruciaal voor goede dementiezorg, maar hoe zorg je dat je als netwerk-coördinator overzicht houdt en de juiste dingen doet? Twee Brabantse netwerk coördinatoren vertellen ...