Proactieve zorgplanning; hoe werkt dat in de praktijk?

15:00 - 16:30
Online

In gesprek over proactieve zorgplanning

In de Zorgstandaard Dementie wordt proactieve zorgplanning als eerste van vier randvoorwaarden voor goede dementiezorg genoemd. Misschien is het zelfs nog mooier om te spreken over pro-actieve leefplanning. Dit is een continu proces gericht op het zo goed als mogelijk in stand houden van kwaliteit van leven van de persoon met dementie nu en in de toekomst. Het is voor personen met dementie en mantelzorgers belangrijk om, op basis van informatie en uitleg, volgens zelfgekozen doelen (in)richting te kunnen geven aan hun eigen leven. En samen te bepalen welke ondersteuning, zorg en/of behandeling nu en in de toekomst hiervoor nodig is.  

 Maar hoe doe je dat in de praktijk? Wie betrek je, wat pakt ieder op? En welke uitdagingen kom je tegen als je invulling wilt geven aan proactieve zorgplanning als continu proces? In dit webinar belichten we eerst de rol van de netwerkcoördinator dementie en de stappen die deze met het dementienetwerk kan zetten. Vervolgens gaan we uitgebreid in op de aanpak, randvoorwaarden en effecten in de praktijk van regio Maastricht-Heuvelland. Aan het woord: een casemanager, een huisarts, een wijkverpleegkundige en een ondersteuner vanuit Zorg In Ontwikkeling, die hier intensief op samenwerken.  

 Programma Versterk proactieve zorgplanning 

  • Welkom door dagvoorzitter Hilde van Xanten (Movisie)
  • Effectieve stappen voor netwerkcoördinatoren
    Ontdek samen met Margreet Hinfelaar (netwerkcoördinator Stad Utrecht) en Judith Lansink (ketenregisseur Maastricht en Heuvelland) hoe je als netwerkcoördinator proactieve zorgplanning kunt versterken. Zij delen concrete handvatten en bruikbare strategieën. 
  • Inspirerend praktijkvoorbeeld
    Laat je inspireren door de praktijk in de regio Maastricht Heuvelland. Hoor hoe Yvo Kesler (huisarts/kaderhuisarts palliatieve zorg) en Nicole Quaedackers (casemanager Hulp bij dementie Maastricht Heuvelland) werken aan proactieve zorgplanning en stel je vragen. Ontdek wat werkt en wat je kunt meenemen naar jouw eigen praktijk. 
  • Ontwikkelingen
    Wat speelt er in het land bij andere dementienetwerken? Wat pakt Palliatieve Zorg Nederland op in het kader van het Nationaal programma palliatieve zorg II. Marianne Klinkenberg, kwartiermaker proactieve zorgplanning licht toe? Ontdek wat er speelt en hoe dit jouw aanpak kan verrijken. 
  • Toekomstige Leerbijeenkomsten
    Jouw input is waardevol! Samen inventariseren we de wensen voor de volgende leerbijeenkomsten. Wat wil jij graag behandelen? Welke onderwerpen zijn voor jou belangrijk? 

Praktische informatie 

  • Datum: donderdag 23 november 2023 
  • Tijdstip: van 15:00 tot 16:30 uur 
  • Locatie: online
  • Voor wie: netwerkcoördinatoren en casemanagers dementie, die bij voorkeur ook huisartsen/POH en wijkverpleegkundigen attenderen op dit webinar 
  • Kosten: gratis. Als je verhinderd bent, laat het ons dan wel tijdig weten. 

 

Meld je aan

Deel dit artikel

  • 28 nov

    Leerbijeenkomst

    Passende en effectieve inzet casemanagement: welke rol heeft de netwerkcoördinator?

  • 2 nov

    Leerbijeenkomst

    Passende en effectieve inzet casemanagement: welke rol heeft de netwerkcoördinator?

  • 23 nov

    Webinar

    Proactieve zorgplanning; hoe werkt dat in de praktijk?