Proactieve zorgplanning; hoe werkt dat in de praktijk?

23 nov
15:00 - 16:30
Online

In gesprek over proactieve zorgplanning

In de Zorgstandaard Dementie wordt proactieve zorgplanning als eerste van vier randvoorwaarden voor goede dementiezorg genoemd. Misschien is het zelfs nog mooier om te spreken over pro-actieve leefplanning. Dit is een continu proces gericht op het zo goed als mogelijk in stand houden van kwaliteit van leven van de persoon met dementie nu en in de toekomst. Het is voor personen met dementie en mantelzorgers belangrijk om, op basis van informatie en uitleg, volgens zelfgekozen doelen (in)richting te kunnen geven aan hun eigen leven. En samen te bepalen welke ondersteuning, zorg en/of behandeling nu en in de toekomst hiervoor nodig is.  

Maar hoe doe je dat in de praktijk? Wie betrek je, wat pakt ieder op? En welke uitdagingen kom je tegen als je invulling wilt geven aan proactieve zorgplanning als continu proces? In dit webinar belichten we eerst de rol van de netwerkcoördinator dementie en de stappen die deze met het dementienetwerk kan zetten. Vervolgens gaan we uitgebreid in op de aanpak, randvoorwaarden en effecten in de praktijk van regio Maastricht-Heuvelland. Aan het woord: een casemanager, een huisarts, een wijkverpleegkundige en een ondersteuner vanuit Zorg In Ontwikkeling, die hier intensief op samenwerken.  

 Programma Versterk proactieve zorgplanning 

 • Welkom door dagvoorzitter Hilde van Xanten (Movisie)
 • Effectieve stappen voor netwerkcoördinatoren
  Ontdek samen met Margreet Hinfelaar (netwerkcoördinator Stad Utrecht) en Judith Lansink (ketenregisseur Maastricht en Heuvelland) hoe je als netwerkcoördinator proactieve zorgplanning kunt versterken. Zij delen concrete handvatten en bruikbare strategieën. 
 • Inspirerend praktijkvoorbeeld
  Laat je inspireren door de praktijk in de regio Maastricht Heuvelland. Hoor hoe Yvo Kesler (huisarts/kaderhuisarts palliatieve zorg), Nicole Quaedackers (casemanager Hulp bij dementie Maastricht Heuvelland) en Frank Amory, programmamanager ouderenzorg Stichting ZIO Eerstelijnszorg werken aan proactieve zorgplanning en stel je vragen. Ontdek wat werkt en wat je kunt meenemen naar jouw eigen praktijk.
 • Ontwikkelingen
  Proactieve zorgplanning in het kader van het Nationaal Programma Palliatieve Zorg II (NPPZII). Wat pakt Palliatieve zorg Nederland (PZNL) op om de samenwerking tussen de dementie netwerken en de netwerken palliatieve zorg te verstevigen. Marianne Klinkenberg, kwartiermaker proactieve zorgplanning licht toe. Ontdek wat er speelt en hoe dit jouw aanpak kan verrijken.
 • Toekomstige Leerbijeenkomsten
  Jouw input is waardevol! Samen inventariseren we de wensen voor de volgende leerbijeenkomsten. Wat wil jij graag behandelen? Welke onderwerpen zijn voor jou belangrijk? 

Praktische informatie 

 • Datum: donderdag 23 november 2023 
 • Tijdstip: van 15:00 tot 16:30 uur 
 • Locatie: online
 • Voor wie: netwerkcoördinatoren en casemanagers dementie, die bij voorkeur ook huisartsen/POH en wijkverpleegkundigen attenderen op dit webinar 
 • Kosten: gratis. Als je je aanmeldt voor het webinar gaan we er ook vanuit dat je erbij bent. We zien je graag!

  Let op!
   Na inschrijving ontvang je de link via de mail. Houd voor de zekerheid ook je spammailbox even in de gaten!

 

Meld je aan

Deel dit artikel

 • 9 jan

  Leerbijeenkomst

  Startbijeenkomst: mensen met dementie met een migratieachtergrond

 • 2 apr

  Leerbijeenkomst

  Startbijeenkomst: samenwerken in het sociaal domein

 • 10 sep

  Leerbijeenkomst

  Startbijeenkomst: zinvolle daginvulling voor mensen met dementie

 • 10 dec

  Leerbijeenkomst

  Startbijeenkomst: samenwerken in netwerken