Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

Uitkomsten kwaliteitsindicatoren Zorgstandaard Dementie nu online te raadplegen

Gepubliceerd op: 23-07-2025

Laatst bijgewerkt op: 23-07-2025

De Zorgstandaard Dementie biedt een samenhangende benadering voor het gehele dementietraject, vanuit het perspectief van mensen met dementie en hun naasten. Om het effect te meten van de zorgstandaard in de praktijk, zijn kwaliteitsindicatoren afgesproken. Inmiddels is een groot deel van deze indicatoren te vinden via dementieinkaart.nl. Deze data kunnen helpen om regionaal en landelijk eigen beleid te maken en ondersteunen.

In de zorgstandaard wordt beschreven dat integrale zorg en ondersteuning essentieel is voor het leveren van kwalitatief goede zorg en ondersteuning. Daar hoort ook bij dat deze kwaliteit van zorg en ondersteuning gemonitord worden. De in kaart gebrachte kwaliteitsindicatoren in de zorgstandaard bieden handvatten voor het monitoren van kwaliteit, onder andere voor netwerken die dementiezorg en -ondersteuning leveren. In de zorgstandaard wordt de volgende definitie gebruikt voor een kwaliteitsindicator: een meetbaar aspect van de zorg of ondersteuning dat een indicatie geeft over de kwaliteit van die zorg of ondersteuning.

Uitkomsten indicatoren nu te bekijken

Een groot deel van de afgesproken indicatoren is inmiddels direct meetbaar, zonder extra administratieve lasten te veroorzaken. Dit kan omdat er gebruik gemaakt wordt van  cijfers uit bestaande bronnen, waaronder ook de Dementiemonitor van Alzheimer Nederland. De uitkomsten op verschillende indicatoren zijn te bekijken op de website Dementie in kaart.

Waardevol inzicht in de stappen die we zetten

Bovenaan de pagina kan de gebruiker kiezen om landelijke data of data uit de regio te zien. Daarnaast kun je selecteren op jaartal. Ook zijn voor verschillende indicatoren trends over de jaren heen te zien. Hoewel nog niet alle data voor elk jaar of elke regio beschikbaar zijn, bieden ze een mooi middel om te laten zien welke stappen we zetten met de Zorgstandaard Dementie, zowel regionaal als landelijk. Regio’s kunnen hier hun voordeel mee doen door de data te gebruiken voor de onderbouwing van hun plannen en om de impact van hun resultaten beter te laten zien. Ook zijn de data waardevol om te signaleren wat mogelijk nog minder goed gaat en waar dus verbeterpunten liggen.