Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

Stel je vraag aan

Werksessie: lokaal werken aan het alledaagse leven

Het thema ‘alledaags leven met dementie’ staat dit kwartaal centraal. In deze online werksessie gaan we in op de samenhang en samenwerking bij het versterken van het alledaagse leven met dementie. Wat zijn de kansen en opgaven voor het dementienetwerk en lokale partners?

Datum/tijd

Dinsdag 19 november 2024 van 14.00 uur tot 16.00 uur

Locatie

Online

Voor wie? 

Betrokkenen bij dementienetwerken (leden uit de stuurgroep, bestuurders, managers, netwerkcoördinatoren), gemeentelijke professionals (bestuur en uitvoering), welzijn- en zorgprofessionals waaronder casemanagers, sociaal werkers, Wmo-consulenten, ouderenadviseurs en aanbieders van dagactiviteiten. 

Over het thema 

Mensen met dementie willen – net als ieder ander – een zo normaal mogelijk leven leiden. Doen wat anderen doen, aangesproken worden zoals ieder ander, als mens gezien worden. Blijven meedoen in de samenleving – of dat nu op de sportvereniging, in het koor of in de buurt is – is hierbij van onmisbaar belang. Dat vraagt om dementievriendelijkheid. Het is belangrijk dat de buurt, supermarkt, (sport)vereniging, bibliotheek en andere voorzieningen dementievriendelijke plekken zijn waar mensen met dementie welkom zijn én blijven. Wat vraagt dit van lokale partijen? 

Wat gaan we doen? 

In deze werksessie staat de samenhang centraal: hoe kan je als dementienetwerk in de lokale context werken aan het versterken van het alledaagse? Wat komt daarbij kijken? Hierbij kijken we naar de beginfase van dementie, wanneer van meedoen en participeren in de samenleving nog ‘gewoon’ sprake is. Maar er is ook aandacht voor de latere fase, als geïndiceerde vormen van daginvulling behulpzaam kunnen zijn. Hoe ziet deze ‘range’ eruit? En wat kan je als dementienetwerk, gemeente, uitvoerder, professional en inwoner doen om het alledaagse voor mensen met dementie en hun naasten te versterken? 

Wies Arts, voorheen werkzaam bij Wij Zijn Zet en betrokken bij zorgzame gemeenschappen en dementievriendelijke wijken. Zij neemt ons in de belangrijkste lessen en tips voor het aansluiten bij het alledaags leven van mensen met dementie Hoe werk je aan dementievriendelijke wijken en wat vraagt dat in de samenwerking? We laten ons inspireren door haar aanpak. 

Saskia Hagel, casemanager (jong) dementie, neemt ons mee in de werkgroep dementievriendelijk Borger-Odoorn. Hoe is deze werkgroep tot stand gekomen, hoe is er tot het huidige actieplan gekomen/geprioriteerd, hoe wordt er samengewerkt om Borger-Odoorn dementievriendelijker te krijgen?  Hier gaan we tijdens de werksessie op in.

Daarnaast brengen we met elkaar partijen en sleutelfiguren in kaart die eenieder nodig heeft om in de regio te organiseren dat het alledaags leven van mensen met dementie wordt versterkt. Vervolgens bespreken we tools en handvaten om hiermee in je regio aan de slag te gaan. 

Waarom zou je aan deze online werksessie deelnemen? 

  • … omdat je inspiratie opdoet voor jouw dementienetwerk, gemeente, werkgroep hoe je het alledaagse leven voor mensen met dementie kunt versterken.
  • … omdat je de kans krijgt jouw vraagstuk in te brengen.
  • … omdat je tijdens de bijeenkomst antwoorden op deze vragen krijgt.
  • … omdat je met inspiratie en concrete actiepunten naar huis gaat.

Deze bijeenkomst is onderdeel van een reeks bijeenkomsten over het thema ‘Alledaags leven met dementie’. In de agenda kun je zien welke evenementen wij organiseren in dit kader.

Foto: Jenneke Luijmes

Kosten

Gratis toegang

Accreditatie

Nee