Naar hoofdinhoud Naar footer

Uit de praktijk: tips voor samenwerken met het sociaal domein in de wijk

Datum/tijd

Dinsdag 14 mei 2024 van 13.00 uur tot 14.30 uur

In het tweede kwartaal staat het thema samenwerken met het sociaal domein in de wijk op het programma. In deze bijeenkomst gaat het om samenwerking tussen casemanagers dementie én maatschappelijke partners in de wijk. Denk aan professionals vanuit het brede welzijnswerk, sociaal (wijk)teams, bewonersinitiatieven en vrijwilligersorganisaties.

Voor wie?

Op 14 mei nodigen we casemanagers dementie, professionals vanuit het brede welzijnswerk & sociaal (wijk)teams en wijkverpleegkundigen uit voor een online bijeenkomst. Tijdens deze bijeenkomst komen enkele praktijkvoorbeelden aan bod, delen we tips en is er ruimte om vragen te stellen en ervaringen uit te wisselen.

Twee praktijkvoorbeelden

Tijdens deze bijeenkomst komen twee praktijkvoorbeelden aan het woord. Laat je inspireren door deze verhalen:

  • Netwerk Ouderen in de Wijk in Den Bosch en omstreken biedt antwoord op de vraag hoe we ook ouderen met dementie in staat kunnen stellen om langer thuis te blijven wonen, mét behoud van kwaliteit van leven. Huisartsen, praktijkondersteuners en wijkverpleegkundigen hebben een signalerende en verwijzende functie, zodat de welzijnsproblemen van kwetsbare ouderen gekoppeld kunnen worden aan het aanbod van het wijkgerichte sociaal domein. Zij en de casemanagers dementie alsook de sociaal werkers weten elkaar daarin goed te vinden. Arnoud Verhoeven, opbouwwerker bij sociaal werk organisatie Farent, vertelt over hoe zij dat doen – onder andere via netwerkbijeenkomsten en de tool VIPLive Samenwerken – en wat dat oplevert.
  • Dorpscoöperatie Hollandscheveld Verbindt (gemeente Hoogeveen) wil welzijn en zorg van onderop organiseren. In de bijeenkomst zal dorpsregisseur Erna van der Molen samen met een van de moatwarkers (maatwerkers) vertellen over de dorpscoöperatie. Zij gaan in op vragen als: ‘Wat doen de maotwarkers en wat pakken de ruim 600 vrijwilligers zoal op?’ en ‘Hoe behouden de maotwerkers en casemanagers dementie een goede verbinding, zodat zij sámen passende ondersteuning weten te organiseren voor thuiswonende mensen met dementie en hun naasten?’

Deze bijeenkomst is onderdeel van een reeks bijeenkomsten over het thema Samenwerken met het sociaal domein in de wijk. Bekijk de agenda voor meer evenementen en meld je aan!

Locatie

Online

Aanmelden

Meld je gratis aan

Deel deze pagina via: