Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

Inspiratiebijeenkomst: goede voorbeelden thema migratieachtergrond

Datum/tijd

Dinsdag 26 maart 2024 van 12.30 uur tot 16.00 uur

Kosten

Gratis toegang

We inspireren je graag hoe je binnen jouw netwerk aan de slag kunt met het thema ‘mensen met een migratieachtergrond en dementie’. Op 26 maart geven we daarom verschillende netwerken en methodieken een podium om ervaringen en inzichten met jou te delen. Wees nieuwsgierig en kom langs! Nodig ook collega’s uit jouw netwerk uit om mee te gaan, we ontvangen jullie graag bij A Beautiful Mess in Utrecht.

Voor wie? 

Deze bijeenkomst is bedoeld voor netwerkcoördinatoren, casemanagers, zorgprofessionals, beleidsadviseurs van gemeenten, migrantenorganisaties, vrijwilligers, sleutelpersonen en mantelzorgers. 

Netwerken en kennis delen: jouw kans! 

De bijeenkomst gaat verder dan alleen het luisteren naar goede voorbeelden. Het is een interactieve sessie waarbij jij de kans krijgt om te netwerken, vragen te stellen en ideeën uit te wisselen met gelijkgestemden. Samen werken we zo vanuit de Zorgstandaard aan een inclusieve en kwalitatieve zorg voor mensen met een migratieachtergrond en dementie. 

Programma

Het programma voor deze inspiratievolle middag ziet er als volgt uit:

12.30 uur: Inloop met lunch

13.00 uur: Welkom en opening door Hans Alderliesten van Movisie

13.15 uur: ‘Hoe kunnen we dementiezorg en -ondersteuning echt persoonsgericht maken?’ Gözde Duran (Hogeschool Windesheim & Vrije Universiteit Amsterdam) promoveert op de toegang tot zorg voor migranten met dementie en hun mantelzorgers. De afgelopen jaren heeft zij in kaart gebracht wat er nodig is aan verpleegkundige competenties om deze doelgroep beter te kunnen begeleiden en ondersteunen. De focus ligt op het versterken van vaardigheden en attitudeveranderingen die noodzakelijk zijn en het onderzoek onthult hoe we dat kunnen realiseren.

13.45 uur: Carrousel – ronde 1

14.00 uur: Pauze

14.15 uur: Vervolg Carrousel – ronde 2 en ronde 3

15.40 uur: Open Space Market

Carrousel
Tijdens de Carrousel zijn er drie rondes met dezelfde opzet. Elke ronde begint met drie pitches van inspirerende voorbeelden, elk van maximaal twee minuten. Na de pitches maak je een keuze voor een van de gepresenteerde voorbeelden. Heb je een keuze gemaakt? Dan volgt een interactieve uitwisseling van 20 minuten, waarbij dieper wordt ingegaan op het gekozen voorbeeld.

Wat kun je verwachten?
Je kunt meer te weten komen over ‘Alle Mantelzorgers Werken Aan Hun Toekomst’ en het ‘Reizend Alzheimer Theehuis’ van U Centraal Mantelzorg Utrecht. Of je verdiepen in ‘cultuursensitieve hulp- en zorgverlening’ met Inclusio Care. Stichting Vobis neemt je mee naar huiskamersessies binnen de Hindoestaanse gemeenschap. Ook kun je ontdekken hoe je sleutelpersonen kunt inzetten om mensen met een migratieachtergrond te bereiken, aan de slag met de signalenkaart of je verdiepen in de cultuursensitieve OOG-methodiek (Omgaan met Onbegrepen Gedrag) die is ontwikkeld door de hogeschool Windesheim en Inholland. Deze lijst is niet compleet, dus laat je verrassen en inspireren!

Open Space Market
In de Open Space Market heb je de mogelijkheid om langs alle inspirerende voorbeelden te lopen en hier informeel in gesprek te gaan. Je kunt dan ook een kijkje nemen bij de voorbeelden die je bij de carrousel gemist hebt

16.00 uur: Afsluiting

16.30 uur: Netwerkborrel

Zelf een voorbeeld delen

Heb jij zelf ook een aanpak of methodiek die je graag wilt delen? Laat het ons weten en stuur een mail naar f.dinnissen@vilans.nl onder vermelding van ‘ZSD goede voorbeelden’.

Praktische informatie

  • Datum: 26 maart 2024
  • Tijd: 13.00 – 16.00 uur (inloop vanaf 12.30, met lunch)
  • Locatie: A Beautiful Mess, Joseph Haydlaan 2, 3533 AE Utrecht

Het is niet meer mogelijk om je aan te melden voor deze bijeenkomst.

Locatie

A Beautiful Mess

Joseph Haydlaan 2

Utrecht