Bij dementie denk je misschien alleen aan vergeetachtigheid, maar er zijn nog meer signalen. Belangrijk hierbij is dat je let op wat je ziet, hoort en voelt (wat voel jij en wat geeft de cliënt aan over hoe hij/zij zich voelt). Als je later in gesprek gaat met de cliënt en zijn mantelzorger kun je dan namelijk heel concreet zijn in je observaties en de signalen benoemen. Mogelijke signalen:
- verminderd geheugen en oriëntatievermogen
- moeite met nieuwe dingen leren
- afasie
- agnosie en apraxie
- verminderde zelfredzaamheid
- gedragsverandering
- minder sociale contacten en minder levensvreugde
Er zijn diverse tools, tests en trainingen die kunnen helpen bij het signaleren van dementie:
- Met de tool Tool SignaLeren bij niet-pluisgevoel van Alzheimer Nederland kun je erachter komen of jouw ‘niet pluisgevoel’ klopt. Na 10 korte filmpjes krijg je een duidelijk beeld over de meest voorkomende signalen van dementie. De test kan anoniem worden ingevuld.
- Op de website van Dementie.nl vind je een overzicht van belangrijke geheugentesten die je voor jezelf of voor een ander kunt doen.
- Tools, kennis en praktische informatie vind je in het dossier dementie op de website Zorg voor Beter onder andere op het gebied van herkennen.
- De Inventarisatie deskundigheidsbevordering dementie voor mantelzorgers en vrijwilligers (pdf) van Dementiezorg voor Elkaar biedt onder andere een overzicht van trainingen voor mantelzorgers en vrijwilligers. Een aantal van die trainingen is gericht op signaleren.
- Op het Signaleringskaartje dementie van het Van Kleefinstituut vind je alle vroege signalen van dementie op een rij. Het kaartje helpt onder andere om dementie bespreekbaar te maken met de cliënt en diens mantelzorger.