Ook voor mensen die dementie en een verstandelijke beperking hebben is passende dagbesteding belangrijk. Daarnaast bestaan er specifieke hulpmiddelen om aandacht te hebben voor hun psychische gezondheid. Onbegrepen gedrag komt tot slot bij deze groep vaak voor en vraagt om extra alertheid. Bekijk voor deze aandachtsgebieden onderstaande tips en hulpmiddelen.
Werk en activiteit
In de Dementiewaaier staan tips voor de begeleiding van mensen met een verstandelijke beperking en dementie. Hierbij wordt ook aandacht besteed aan dagbesteding, activiteiten en hobby’s.
Psychische gezondheid
- Reminiscentie is het bewust ophalen van herinneringen waardoor oudere cliënten met een beperking meer tevredenheid ervaren over hun leven. Op de pagina ‘Reminiscentie’ van het Kennisplein Gehandicaptensector lees je er meer over.
- Met de methode ‘Schatkist vol leven‘ achterhaal je aan de hand van tastbare herinneringen welke behoeftes de ouder wordende cliënt heeft.
- Bij mensen met een verstandelijke beperking en dementie komt onbegrepen gedrag vaak voor. Belangrijk is om niet te snel te grijpen naar vrijheidsbeperkende maatregelen en eerst voldoende naar andere alternatieven te kijken. Dit is verplicht volgens de Wet zorg en dwang (Wzd) die per 1 januari 2020 van kracht is. Het Stappenplan Zorg en Dwang is daarbij een belangrijk hulpmiddel.
Sociale relaties
Op de pagina ‘Samenwerken met mantelzorgers en familie’ vind je verschillende tips en links voor zorgprofessionals om samen te werken met mantelzorgers.
Algemene informatie
- Lees de brochure ‘Dementie bij mensen met een verstandelijke handicap’.
- In de gehandicaptensector worden steeds meer uitluistersystemen toegepast om bewoners ’s nachts op afstand in de gaten te houden. Lees meer in het artikel ‘Zorg op afstand in de gehandicaptenzorg: risico’s en alternatieven’.
- Een Dementietafel is een plek waar je kunt praten over mensen met een verstandelijke beperking die ouder worden en dementeren. Op de pagina ‘Dementietafels over dementie en verstandelijke beperking’ van het Kennisplein Gehandicaptensector vind je meer informatie.
- Met de zelfbeoordelingslijst ‘Ondersteuning aan dementerende mensen met een verstandelijke beperking’ zie je of je als zorgorganisatie voldoet aan de randvoorwaarden voor goede steun aan dementerende mensen met een verstandelijke beperking. De lijst is bedoeld voor zorgverleners en managers/bestuurders.