Organiseren zorg algemeen
- Op de pagina ‘Culturele verschillen bij dementie’ van Zorg voor Beter vind je informatie, hulpmiddelen tips.
- Met deze wachtkamervideo’s in vier verschillende talen kun je mensen met een migratieachtergrond en hun naasten kennis laten maken met dementie en de gevolgen hiervan.
- De Pharos-training ‘Zorgen doe je samen’ helpt je met een goede communicatie en samenwerking met mensen met een migratieachtergrond en hun mantelzorgers. Bekijk ook eens de gratis gesprekslijst ‘Zorgen doe je samen’ .
- De factsheet ‘Informele hulp bij dementie’ van het Kennisplatform Integratie &Samenleving geeft informatie over mantelzorgers en vrijwillige inzet bij mensen met een migratieachtergrond.
- Ben je benieuwd naar hoe cultuursensitief jouw organisatie is? Doe dan de test van Onderhuids. De test laat zien welke woorden je het makkelijkst koppelt aan mensen met een bepaalde huidskleur of afkomst. Dit biedt een mooie basis om met elkaar het gesprek aan te gaan over mogelijke vooroordelen.
Persoonsgerichte zorg
- Migrantenouderen met dementie stellen niet altijd (de juiste) zorgvraag. Daarom is het belangrijk dat je een zorgvraag ook bij deze groep leert te herkennen. De infosheet ‘Vraaggericht werken met oudere migranten met dementie en hun mantelzorgers’ van Pharos vertelt hoe je dit kunt doen.
Palliatieve zorg
Op deze website van Pharos vind je inspiratie over hoe je in gesprek kunt gaan over de laatste fase met mensen met een migratieachtergrond.
Verpleeghuiszorg
- Het artikel ‘Cultuursensitieve zorg: Iedereen wil gehoord worden’ van Waardigheid en trots gaat over cultuursensitieve zorg in het verpleeghuis.