Bij sociale relaties is het natuurlijk ook belangrijk om aandacht te hebben voor het welzijn en de behoeftes van mantelzorgers. Vaak is de mantelzorger van iemand met dementie een partner of kind, waardoor er ook sprake is van een hechte relatie die door dementie zal veranderen. Het is belangrijk dat mantelzorgers goed om leren gaan met zowel de zorghandelingen als de veranderende relatie met de persoon met dementie. De volgende informatie, hulpmiddelen en tips kunnen je daarbij helpen:
- De Stichting ‘Praten over gezondheid’ wil onder andere familie, vrienden en directe omgeving inzicht geven in de belevingswereld van degene die ziek is. Op hun website is een hele pagina gewijd aan ‘Praten over dementie’ met video’s en ervaringsverhalen.
- Bekijk de inspiratiegids voor mantelzorgers door (oud-)mantelzorgers van het onderzoeksproject GOUDmantel. Hierin staan praktische problemen waar zij tegenaan liepen in de zorg voor hun naaste met dementie en hoe zij dat vervolgens hebben opgelost.
- Bekijk het artikel ‘Omgaan met dementie als naaste’.
- Op de pagina ‘Ik verzorg iemand met dementie’ van Thuisarts.nl vinden mantelzorgers informatie over hoe je het beste omgaat met iemand met dementie en adviezen over de zorg aan iemand met dementie.
- Meer weten over mantelzorgers? Lees dan eens het dossier ‘Groepen mantelzorgers’ van Movisie. Het dossier gaat onder andere in op de behoeftes die mantelzorgers van mensen met dementie hebben.
Meer lezen
- Lees het artikel ‘Vijf voordelen van sociale interactie voor ouderen met dementie’.
- Omdat mensen met dementie meer op gevoel handelen, is het belangrijk om hier rekening mee te houden in de sociale interactie. Lees het artikel ‘Verzorgenden, houd rekening met groeiende emoties dementerende’.
- Lees het artikel ‘5 tips voor hulpverleners om beter bij te kunnen dragen aan betekenisvolle relaties van ouderen’ op BeterOud.
- Lees het artikel ‘Mantelzorgers en mensen met dementie steeds minder sociaal actief’.
Leerzame voorbeelden
- Fietsmaatjes is er voor mensen die er graag op uitgaan met de fiets, maar dit door een beperking niet meer zelfstandig kunnen.