De volgende hulpmiddelen en tools kunnen je helpen bij aandacht voor zingeving:

  • Op de pagina ‘Dementie en zingeving’ van Zorg voor Beter vind je een overzicht van materialen om aandacht te hebben voor zingeving. Bekijk ook eens de toolbox ‘Betekenisvol contact’ met eenvoudige en praktische activiteiten om contact te kunnen maken met iemand met dementie. Of het boekje ‘Een goed leven met dementie’ dat helpt te ontdekken wat iemands wensen zijn.
  • Ook BeterOud geeft een overzicht van hulpmiddelen op de pagina Zingeving. Bijvoorbeeld het werkblad ‘Samen ontdekken wat je cliënt echt belangrijk vindt’ of de app ‘Omgaan met levensvragen bij ouderen’.
  • Iemands levensverhaal kennen, kan je helpen bij het inzicht krijgen in wat voor iemand belangrijk is en zin aan zijn leven geeft. Mijn leven in kaart is een methode van Reliëf die handvatten biedt aan zorgverleners, familieleden en vrijwilligers om met ouderen een levensboek te maken.
  • Met de handreiking voor de Workshop ‘Zin-gevende intervisie’ kun je met het zorgteam zelf aan de slag om meer aandacht te hebben voor zingeving bij mensen met dementie.

Meer lezen

  • Meer weten over zingeving? Lees het artikel ‘Zingeving bij mensen met dementie’ van het Expertisenwerk ‘levensvragen en ouderen’.
  • ‘Zingeving wordt soms te complex gemaakt,’ vindt Wout Huizing. Hij werkte meer dan 20 jaar als geestelijk verzorger in de ouderenzorg en is gespecialiseerd in zingeving, ook bij mensen met dementie. Lees het artikel ‘Zingeving zit vaak in kleine, alledaagse dingen’.

Leerzame voorbeelden

  • Dat kunst kan bijdragen aan zingeving en kwaliteit van leven maakt de fotoserie ‘Alzheimer fluisteren’ van fotograaf Cigdem Yuksel duidelijk. Alzheimer Fluisteren’ werkt aan bewustwording en het doorbreken van verlegenheid en legt verbindingen tussen theater en zorg. Het project leverde bijzondere portretten van partners en kinderen met hun naasten met Alzheimer op.
  • Activiteiten kunnen bijdragen aan zingeving. Zeker als het gaat om betekenisvolle activiteiten. Bekijk het filmpje ‘Betekenisvolle activiteiten bij dementie’ van Vilans.