Startbijeenkomst: mensen met dementie met een migratieachtergrond

9 jan
13:00 - 16:00
Utrecht

Migranten met een niet-westerse achtergrond hebben drie tot vier keer meer kans om dementie te ontwikkelen dan mensen zonder migratieachtergrond. Dit vraagt om een cultuursensitieve aanpak tijdens alle fases van het dementieproces. Makkelijker gezegd dan gedaan, want hoe pak je dat aan? 

Samen met Pharos, het expertisecentrum voor gezondheidsverschillen, organiseren we een startbijeenkomst rondom dit thema speciaal voor netwerkcoördinatoren. We luiden tijdens deze bijeenkomst op 9 januari graag samen het nieuwe jaar in en verdiepen ons de stand van zaken ten aanzien van cultuursensitieve dementiezorg. Wat weten we al, waar staan we, wat is er nodig op het niveau van het netwerk om hiermee aan de slag te gaan, welke voorbeelden zijn er? Deze en andere vragen staan centraal op deze startbijeenkomst. 

Wat kun je verwachten? 

Je kunt rekenen op een middag vol inspiratie en concrete handvatten om zelf mee aan de slag te kunnen binnen jouw netwerk. We besteden specifiek aandacht aan het benaderen en signaleren van mensen met een migratieachtergrond. Verschillende sprekers zullen hun ervaringen delen en ingaan op de vraag: ‘Wat is jouw rol als netwerkcoördinator? Wat kun je doen om dit onderwerp naar een hoger plan te tillen of juist verder te concretiseren? En: wat betekent dit in de samenwerking met andere professionals uit het netwerk?” 

Van startbijeenkomst tot focusweek 

Het eerste kwartaal van 2024 staat in het teken van dit thema. We sluiten af met een focusweek in maart, waarin we op allerlei manieren kennis willen delen met een bredere doelgroep, zoals casemanagers en partners binnen de netwerken. De precieze invulling van deze focusweek stellen wij graag samen met de netwerkcoördinatoren vast.  

Daarom vragen wij jou als deelnemer om vooraf na te denken over de vragen en uitdagingen binnen jouw netwerk met betrekking tot dit thema. Ook horen we graag wat jullie binnen je eigen netwerk nodig hebben aan (extra) kennis of inspiratie nodig hebben en hoe wij jullie hierbij kunnen ondersteunen.  

Programma 

13:00 – 13.30: Inloop met koffie en thee 

13:30 – 15:45: 

 • Dr. Jennifer van den Broeke (adviseur) en Dr. Menal Ahmad (onderzoeker) praten ons bij over mensen met dementie en een migratieachtergrond. 
 • In gesprek met netwerkcoördinatoren Loes Heerts en Ine Bonke van Dementienetwerk Twente over hoe je dementie en migratie op de agenda krijgt van je netwerk. 
 • Chayenna van de Pol (beleidsmedeweker dementie en ouderen met een migratieachtergrond – gemeente Tilburg) vertelt hoe je aan de slag kunt gaan met het benaderen en betrekken van mensen met dementie en een migratieachtergrond. 
 • Salih Türker (programmacoördinator migranten) levert vanuit Alzheimer Nederland een bijdrage. 
 • We ruimen tijd in voor het uitwisselen van goede voorbeelden en voor vragen en suggesties van deelnemers. In het eerste kwartaal willen we op verschillende manieren met dementienetwerken met het onderwerp aan de slag: waar hebben netwerken behoefte aan, welke kennis is voorhanden, wat zijn kansen? 
 • Om 16.00 uur sluiten we af met een netwerkborrel.

Praktische informatie  

 • Datum: dinsdag 9 januari 2024 
 • Tijdstip: van 13:00 tot 17:00 uur 
 • Locatie:  A Beautiful Mess, Joseph Haydnlaan 2 in Utrecht 
 • Voor wie: netwerkcoördinatoren 
 • Kosten: gratis. Als je je aanmeldt voor deze bijeenkomst rekenen we op je komst. 

Let op! Na inschrijving ontvang je de link via de mail. Houd voor de zekerheid ook je spammailbox even in de gaten! 

Meld je aan

Deel dit artikel

 • 9 jan

  Leerbijeenkomst

  Startbijeenkomst: mensen met dementie met een migratieachtergrond

 • 2 apr

  Leerbijeenkomst

  Startbijeenkomst: samenwerken in het sociaal domein

 • 10 sep

  Leerbijeenkomst

  Startbijeenkomst: zinvolle daginvulling voor mensen met dementie

 • 10 dec

  Leerbijeenkomst

  Startbijeenkomst: samenwerken in netwerken